Fysiotherapie: de stap in de goede richting

Fysiotherapie: de stap in de goede richting

Fysiotherapie is de juiste behandelvorm waarbij de natuurlijke herstelkrachten in ons lichaam gestimuleerd worden. Met behulp van (evenwichts-) oefeningen kunnen mensen hun eigen reactievermogen opvangen. De huiswerkopdrachten van de therapeut gaan u helpen om meer in balans te komen met uw spieren.

Ons lichaam heeft een mooi vermogen om zichzelf te herstellen. Veel aandoeningen genezen vanzelf, maar dat lukt helaas niet altijd. In dat geval moeten we het lichaam helpen. Een heldere diagnose en de achterliggende oorzaak zijn daarbij uiterst belangrijk. Voordat we de juiste behandeling kunnen bepalen, moeten we weten waar het mis is gegaan. Daarna kunnen we zien hoe lang het herstel gaat duren. 

Komt u maar

U heeft geen verwijzing nodig om naar de fysiotherapeut te gaan. Het maakt niet uit of u last heeft van uw knie, hand of andere gewrichten. Bij uw eerste bezoek aan de fysiotherapeut wordt er na een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek een behandelplan gemaakt. U bepaalt natuurlijk zelf of u het eens bent met dit plan. Het is immers belangrijk dat u zelf vertrouwen heeft in de methode. Hierna starten we de behandeling. We evalueren telkens of de therapie haar vruchten afwerpt of wellicht bijgesteld moet worden. 

Meer weten over fysiotherapie? Bekijk de website van onze beroepsvereniging of vul het aanmeldingsformulier in. 

Oedeemtherapie: uw lichaam raakt weer in balans

Lymfeoedeem is een lastige aandoening. U kunt klachten ervaren als er een vochtophoping in uw arm of been schuilt. De therapie, genaamd oedeemtherapie is een behandeling van deze vochtophopingen. Oedeemtherapie beperkt en voorkomt de klachten die deze aandoening veroorzaakt. U krijgt meer bewegingsmogelijkheid in uw gewrichten. 

 

Kinderfysiotherapie: spelenderwijs leren bewegen

Kinderen: spelenderwijs leren bewegen

Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Bij sommige kinderen duurt het langer of wijkt dit af van het gebruikelijke.

Het groeiproces van uw kind

De ontwikkeling van uw kind kan anders verlopen. Dat is niet erg, maar het kan kinderen wel belemmeren in hun ontwikkeling. Ze hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Of ze moeten leren met minder ‘standaard’ mogelijkheden zo optimaal mogelijk te bewegen. Al deze kinderen kunnen baat hebben bij de behandeling van een gespecialiseerde fysiotherapeut voor kinderen.

In de kindvriendelijke behandelruimte van Praktijk Dommelen geven we kinderbehandelingen. Gewoonlijk woont een van de ouders of verzorgers de therapie bij. Indien nodig kan er ook overleg gepleegd worden met de leerkracht. Lees meer over de verschillende behandelmethodes & leeftijdsgroepen. Bij heel jonge kinderen kan het soms ook noodzakelijk zijn om juist aan huis te behandelen. De fysiotherapeut komt dan uiteraard graag bij u langs.

 

T-t-t-tapen met 4xT

Tapen, de 4xT methode

4xT methode is een nieuwe aanpak om van blessures af te komen. Het probleem wordt op 4 punten aangepakt en u heeft direct resultaat.

De 4 T's staan voor:

  • Testen: Een onderzoekmethode waarbij onderzocht wordt door welke spanningsveranderingen van de huid een beperkte beweging kan verbeteren. Getest wordt door het verschuiven van huidlagen.
  • Trigger: De huidlaag wordt tijdens de behandeling die kant uit gerekt waardoor een beweging direct gemakkelijker gaat. De pijn zal dan afnemen.
  • Tape: Houdt de huidlaag tijdelijk de ingestuurde richting op en zorgt dat uw lichaam deze richting aanleert.
  • Trainen: Helpt uw lijf te leren om - uiteindelijk ook zonder de eerste 3 T's - de goede richting van de huidlagen te behouden. U kunt hierna gemakkelijker en zonder pijn bewegen.

Blijf niet stilzitten. Neem contact op met uw fysiotherapeut voor meer informatie over tapen. 

Oncologie: op eigen kracht verder

Oncologie: op eigen kracht verder

De heftige ziekte kanker kan het leven van u, en uw naasten, op een negatieve manier beïnvloeden. Een oncologisch fysiotherapeut draagt bij aan het herstel en de verbetering van de kwaliteit van leven. 

Goed gedoseerde inspanning leidt tot vermindering van vermoeidheid en draagt bij aan herstel en een verbeterde kwaliteit van het leven. Hierdoor is het vaak mogelijk om met minder bijwerkingen de bestraling en/of chemotherapie te volgen. Bent u onzeker over de belastbaarheid van uw lijf? Drie van onze therapeuten hebben zich verdiept in oncologie. U kunt het op eigen kracht, maar u staat er niet alleen voor. Onze oncologische revalidatie kan u verder helpen.

Praktijk Dommelen is lid van Onconet, een netwerk van oncologisch fysiotherapeuten.

 

 

Begeleiding

Oncologiepatiënten kunnen al vanaf het moment dat de diagnose gesteld is een traject volgen. Bij dit traject is bijzondere aandacht voor:

  • Behoud en/of opbouw van conditie en kracht door middel van training.
  • Oedeembestrijding door middel van lymfebehandeling, kinesiotaping en littekenbehandeling
  • Hulp bij het verminderen van de bewegingsbeperking na bijvoorbeeld borstoperaties en/of -bestralingen.

U kunt de behandelingen zowel individueel als in groepsverband volgen. Het is natuurlijk ook mogelijk tussentijds te wisselen in de andere behandelvorm. 

Door de individuele benadering worden de oefeningen afgestemd op uw klachten. 

Maak voor de oncologische revalidatie een afspraak bij Praktijk Dommelen in Valkenswaard. Wilt u meer informatie? Bel 040-2018269 of vul het aanmeldingsformulier in. 

Handtherapie: meer grip op uw dagelijks leven

Hanneke Koopman is onze handtherapeut. Zij is specialist op het gebied van handen en kan u verder helpen. Ook als behandeling na een operatie of bij het adviseren van spalken.

Valtrainingen: weet wat u moet doen

Praktijk Dommelen verzorgt regelmatig een workshop en een cursus valtraining. Diana van Beek-Daams is de fysiotherapeute die deze workshops en cursussen verzorgt.

Diana van Beek is lid van het netwerk "vallen verleden tijd". Veel zorgverzekeraars vergoeden haar cursus uit de aanvullende verzekering.

Tijdens een workshop valtraining krijgt u veel informatie en wordt er al wat geoefend. Voor een impressie hiervan: klik hier.

Tijdens de cursus valtraining wordt er in een 10-tal lessen door u zelf geoefend. We hebben daarvoor de beschikking over de Gymzaal van basisschool St. Martinus te Dommelen.

Demonstratiefilmpjes van de 3 valtechnieken:  klik HIER

 

Goed verzorgde plezierige cursus. Veel eye-openers. H. Dank

Deelnemer cursus "vallen verleden tijd"

Nieuws