Manuele therapie: beter bewegen

Manuele therapie: beter bewegen

Lage rugklachten, duizeligheid of pijn aan uw kaak? Een te grote of te kleine beweeglijkheid? In deze gevallen is het verstandig om eens bij een manueeltherapeut langs te gaan. 

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut houdt zich vooral bezig met het beweeglijk maken van gewrichten. In het bijzonder rond de wervelkolom. De essentie van manuele therapie gaat om gewrichten en de regio daaromheen beter te laten bewegen. Er zijn veel verschillende methodes manuele therapie.Wij werken volgende de 'methode van der Bijl'. Tijdens de behandeling worden hierbij de gewrichten niet 'gekraakt', want dit zou werken als een tijdelijke oplossing van het probleem. De therapie zorgt ervoor dat uw lichaam in bewegingsbalans raakt. Geforceerde bewegingen worden nooit uitgevoerd. Voor een behandeling Manuele therapie is er geen verwijzing nodig. U kunt bij de manueel therapeut terecht zonder verwijzing. 

Aan het werk

Bij een eerste bezoek aan de manueeltherapeut wordt er na een vraaggesprek een lichamelijk onderzoek gedaan. In het bijzonder wordt  de beweeglijkheid van de gewrichtjes van de wervelkolom en bekkenregio onderzocht. We kijken samen naar de bewegingsstoornissen en mogelijke compensaties op andere plekken in uw lichaam. We bespreken samen de bevindingen en stellen een behandelplan op. Indien u hiermee akkoord gaat dan wordt de behandeling gestart en regelmatig met u geëvalueerd.

Beweeglijkheid

Een behandeling bestaat uit het toepassen van allerlei handgrepen die tot doel hebben de beweeglijkheid van de gewrichten te normaliseren. Om de gewonnen beweeglijkheid te behouden zullen er vaak 'huiswerkoefeningen' worden meegegeven.

In onze praktijk zijn Rob Zeijen en Arjan van Rooij de manueel therapeuten. Wilt u meer informatie over manuele therapie? Ga naar de website van onze beroepsvereniging of vul ons aanmeldingsformulier in. 

 

Praktijk Dommelen is ook te vinden op www.manueeltherapeut-info.nl.